Чемпиъншип, Март 2017 година – битката за класиране във Висшата Лига

Битката за Висшата Лига

Дойде месец март и до края на сезона в Чемпиъншип остават 12 кръга, които ще бъдат решаващи за клубовете борещи се за влизане във Висшата лига на Англия. Както знаем първите две места осигуряват директна промоция във Висшата лига за следващия сезон, а последното трето място ще бъде заето от отбора спечелил плейофите.

Статистиката показва, че от 12 мача могат да се спечелят:

 • Максимум 27-30 точки от отборите намиращи се в топ форма в момента;
 • 20-27 точки от тимовете, които поддържат добра форма;
 • Под 20 точки от клубовете, които се колебаят в изявите си на терена.

Към днешна дата ситуацията изглежда по следния начин:

Временно класиране в Чемпиъншип към началото на месец март

Позиция Отбор Мачове Точки
01 Нюкясъл 34 73
02 Брайтън 34 71
03 Хъдърсфийлд 33 65
04 Лийдс 34 61
05 Рединг 34 60
06 Шефийлд У 34 58
07 Фулъм 33 53
08 Норич 34 52
09 Престън НЕ 34 52

Програмата на топ отборите в Чемпиъншип

Нюкясъл – оставащи мачове 12

(6 гостувания и 6 домакинства):

Хъдърсфийлд (г); Рединг (г); Фулъм (д); Бирмингам (г); Уигън (д); Бъртън (д); Шефийлд Уенздей (г); Лийдс (д); Ипсуич (г); Престън НЕ (д); Кардиф (г); Барнзли (д).

Брайтън – оставащи мачове 12

(7 гостувания и 5 домакинства):

Нотингам (г); Родъръм (г); Дарби К. (д); Лийдс (г); Блякбърн (д); Бирмингам (д); КПР (г); Уулвс (г); Уигън (д); Норич (г); Бристол Сити (д); Астън Вила (г).

Хъдърсфийлд – оставащи мачове 13

(7 гостувания и 6 домакинства):

Нюкясъл (д); Астън Вила (д); Брентфорд (г); Бристол Сити (г); Бъртън (д); Норич (д); Нотингам (г); Престън НЕ (д); Дарби К. (г); Фулъм (д); Уулвс (г); Бирмингам (г); Кардиф (д).

Лийдс – оставащи мачове 12

(7 гостувания и 5 домакинства):

Бирмингам (г); Фулъм (г); КПР (д); Брайтън (д); Рединг (г); Брентфорд (г); Престън НЕ (д); Нюкясъл (г); Уулвс (д); Бъртън (г); Норич (д); Уигън (г).

Рединг – оставащи мачове 12

(6 гостувания и 6 домакинства):

Уулвс (д); Нюкясъл (д); Престън НЕ (г); Шефийлд Уенздей (г); Лийдс (д); Блякбърн (д); Норич (г); Астън Вила (г); Родъръм (д); Нотингам (г); Уигън (д); Бъртън (г).

Шефийлд Уенздей – оставащи мачове 12

(5 гостувания и 7 домакинства):

Норич (д); Бъртън (д); Астън Вила (г); Рединг (д); Барнзли (г); Родъръм (г); Нюкясъл (д); Кардиф (д); КПР (г); Дарби К. (д); Ипсуич (г); Фулъм (д).

Фулъм – оставащи мачове 13

(6 гостувания и 7 домакинства):

Престън НЕ (д); Лийдс (д); Нюкясъл (г); Блякбърн (д); Уулвс (д); Родъръм (г); Дарби К. (г); Ипсуич (д); Норич (г); Астън Вила (д); Хъдърсфийлд (г); Брентфорд (д); Шефийлд Уенздей (д).

Норич – оставащи мачове 12

(6 гостувания и 6 домакинства):

Шефийлд Уенздей (г); Бристол Сити (г); Блякбърн (д); Барнзли (д); Астън Вила (г); Хъдърсфийлд (г); Рединг (д); Фулъм (д); Престън НЕ (г); Брайтън (д); Лийдс (г); КПР (д).

Престън НЕ – оставащи мачове 12

(7 гостувания и 5 домакинства):

Фулъм (г); Дарби К. (г); Рединг (д); Блякбърн (г); Нотингам (д); Бристол Сити (д); Лийдс (г); Хъдърсфийлд (г); Норич (д); Нюкясъл (г); Родъръм (д); Уулвс (г).

Битката за влизане във Висшата лига

Поглеждайки към тези факти мога да прогнозирам:

Фаворитите за директна промоция

Като фаворити за първите две места в класирането на Чемпиъншип, осигуряващи директно влизане в елита на английския футбол се очертават отборите на Нюкясъл, Брайтън и Хъдърсфийлд.

Нюкясъл е отборът, който отговаря на всички условия за клуб от Висшата Лига. „Свраките“ имат топ мениджър, качествени играчи и вярна многохилядна публика. След победата си като гост над Брайтън, Нюкясъл се очертават като основен фаворит за шампионската титла в Чемпиъншип този сезон.

Прогноза: Спечелени точки в оставащите мачове:27 точки; Общо:100 точки; Място: 1-во

Брайтън безспорно е най-постоянния тим този сезон. Момчетата на Крис Хютън блестят с вдъхновяваща игра и сплотен колектив. Ако задържат нивото и през следващите два месеца ще задържат интригата за първото място.

Прогноза: Спечелени точки в оставащите мачове:21 точки; Общо:92 точки; Място: 2-ро

Хъдърсфийлд е отбора – изненада този сезон в Чемпиъншип. Футболистите на Дейвид Вагнер възвърнаха формата си от началото на сезона и ако успеят да я задържат, ще са основните конкуренти на Нюкясъл и Брайтън за едно от двете места в челото. Предимство на „териерите“ е, че имат и мач повече.

Прогноза: Спечелени точки в оставащите мачове:25 точки; Общо:90 точки; Място: 3-то

Отборите с шансове за плейофи

Тимовете с шансове да попаднат на местата от 3-то до 6-то, които дават възможност за участие в плейофите са отборите на:

Лийдс е отбора, който е в най-добра форма от тимовете в зоната на плейофите. Момчетата на Гари Монк имат големи шансове да финишират на местата до 6-тото, ако се представят добре в мачовете си като гости.

Прогноза: Спечелени точки в оставащите мачове:24 точки; Общо:85 точки; Място: 4-во

Рединг е изненадата до момента, от отборите намиращи се в зоната на плейофите. Яп Стам доказва, че за него има бъдеще на мениджърското поприще и временното класиране на неговия тим доказва това. Но за мен Рединг ще е отборът, който в края на сезона няма да е в шестицата на класирането. Очаквам в следващите три мача Рединг да загуби и да настъпи срив в тима. Отделно смятам, че в клуба все още няма необходимото качество на футболистите и моментното им класиране е свръх върхово постижение за тях. Но с холандския мениджър начело, Рединг ще имат големи шансове в следващите кампании.

Прогноза: Спечелени точки в оставащите мачове:14 точки; Общо:72 точки; Място: 8-мо

Шефийлд Уенздей е колеблив напоследък. Неслучайно има и напрежение между привържениците на тима и мениджъра Карлос Карвахал. Ако футболистите на най-старият футболен клуб в света успеят да преодолеят този труден момент, ще запазят шансове за плейофите. Като цяло Уенздей притежават добър отбор, но според мен попадането им в 6-цата е 50 на 50.

Прогноза: Спечелени точки в оставащите мачове:18 точки; Общо:76 точки; Място: 7-мо

Фулъм е в най-изгодна позиция от отборите извън 6-цата да атакува място в нея. Тимът от Лондон има мач повече от съперниците си и седем домакинства в срещите до края на сезона. Наскоро Славиша Йоканович подписа нов договор с клуба, което е доказателство за хубавите неща, които той свърши като мениджър на Фулъм този сезон.

Прогноза: Спечелени точки в оставащите мачове:25 точки; Общо:78 точки; Място: 5-то

Норич може би до момента е разочарованието на сезона в челото на Чемпиъншип. Тимът от Норфолк стартира кампанията като основен фаворит за титлата, а към днешна дата се намира на незавидното осмо място. Мениджърът на Норич показа много слабости във воденето на тима през сезона и оставащите мачове се явяват последен шанс за него да се реабилитира пред феновете и ръководството на клуба, като класира отбора си в шестицата. За целта, Норич ще трябва коренно да промени представянето си в гостуванията и да извлече максимума от точки в тях, срещу четири от преките си конкуренти. Футболистите на Алекс Нийл притежават необходимите качества да спечелят място в плейофите, но ще трябва да получат подкрепа и от мениджъра си.

Програмата на Норич е най-тежка в сравнение с тези на преките си съперници за плейофите и мисията изглежда почти невъзможна, но все пак…

Прогноза: Спечелени точки в оставащите мачове:25 точки; Общо:77 точки; Място: 6-то

Престън НЕ дължи класирането си към момента благодарение на добрата работа на мениджъра на клуба Саймън Грейсън. Моментната позиция на тима е заслужена и резултатите го доказват. Тимът ще доиграе сезона необременен, което може да се окаже предимство за Престън, ако някои от съперниците му сгрешат…

Прогноза: Спечелени точки в оставащите мачове:19 точки; Общо:71 точки; Място: 9-то

 

В крайна сметка смятам, че крайното класиране в челото на Чемпиъншип за сезон 2016-17 ще изглежда по следния начин:

 1. Нюкясъл – 100 т.
 2. Брайтън – 92 т.

 1. Хъдърсфийлд – 90 т.
 2. Лийдс – 85 т.
 3. Фулъм – 78 т.
 4. Норич – 77 т.

 1. Шефийлд Уенздей – 76 т.
 2. Рединг – 74 т.
 3. Престън НЕ – 71 т.

И накрая, един финал на Уембли, между отборите на Лийдс и Норич, който да излъчи третият клуб с промоция във Висшата лига за следващия сезон, би бил мечтан подарък за феновете на двата тима в България.