Ще оправдае ли Алекс Нийл гласуваното му доверие?

На 26 февруари предстои да се изиграе дербито на Източна Англия Норич – Ипсуич.

Мачът се явява една от последните възможности за мениджъра на „канарчетата“ Алекс Нийл да убеди привържениците на клуба, че заслужава да остане начело на Норич.

През настоящия сезон младият шотландец не успява да оправдае доверието да бъде начело на клуба, гласувано му от Ръководстовото след изпадането на Норич от Висшата лига и незадоволителните резултати, които тима постига този сезон.

Тимът на „канарчетата“ започна сезона в Чемпиъншип като един от фаворитите за връщане в елита, но след редица неубедителни игри, в момента се намира на 7-ма позиция в класирането, на седем точки от мястото даващо възможност за участие в плейофите. За това състояние на клуба мнозина обвиняват мениджъра на клуба Алекс Нийл.

А както е казал най-успелият шотландски мениджър „Успехът на футболния мениджър зависи от селекцията, вземане на решения, способност да се справиш с играчите и късмет.“Алекс Фергюсън

Поглеждайки думите на Фергюсън можем отбележим, че при Алекс Нийл всичко започна отзад напред… като първо бе:

Късметът

Алекс Нийл застана начело на Норич на 33 годишна възраст с етикети като „новият Пол Ламбърт“ и/или както го наричаха феновете в бившия му клуб (Хамилтън Академикъл) – „сър Алекс II“. Младият шотландец започна с летящ старт кариерата си като мениджър на „канарчетата“ и успя да класира отбора във Висшата лига още в първия си полусезон начело на клуба. С това си постижение той успя да спечели привържениците и ръководството на тима на негова страна още от самото начало. И както се казва, късметът бе на негова страна и му провървя. До тук всичко се развиваше повече от добре и бъдещето изглеждаше прекрасно, но идваше времето в което младия мениджър трябваше да докаже своите способности…

Способността да се справиш с играчите

Може би още на този етап си пролича, че младостта на Алекс Нийл ще му изиграе лоша шега. Когато Алекс Нийл поне „канарчетата“ не малко от играчите в настоящия тогава състав на Норич бяха почти на възрастта на своя мениджър и този факт се оказа немаловажен. Той трудно успяваше да наложи вижданията си за играта на привлечените от него футболисти като Стивън Нейсмит, Тим Клозе, Иво Пинто…, което съответно подложи на съмнение неговият авторитет и пред останалите играчи.

През настоящия сезон Алекс Нийл също показва, че трудно успява да се справи със съблекалнята и това се вижда в представянето на футболистите и от резултатите до момента…

Вземането на решения

Това определено е една от големите слабости Алекс Нийл в ролята му на мениджър на Норич. Точно в този момент си пролича неопитността на шотландеца и може би още на този етап си пролича, че само на късмет във Висшата лига няма как да се разчита. В решаващите мачове за оцеляването на тима в елита на английския футбол, той не успя да подбере оптималния състав и да избере подходяща тактика за отделните мачове, което съответно повлия на резултатите и доведе до изпадането на клуба в Чемпиъншип.

През настоящия сезон Нийл, също показва тази своя слабост, като все още не успява да намери своята титулярна 11-ка и да ги подреди по най-подходящия тактически начин. Колебанията му относно стартовия състав преди всеки мач се отразява психологически на футболистите, които явно не успяват да излязат достатъчно мотивирани и постигнат и победа в дадения мач.

Селекцията

Този елемент от мениджърската кариера на всеки един треньор е може би най-важните етапи от неговата работа. И тук си пролича, че младостта и неопитността на Алекс Нийл му изиграва лоша шега. Шотландецът имаше невероятния шанс да разчита на най-много средства за трансфери от всички досегашни мениджъри на Норич. Но въпреки това резултатите до момента не показват, че изхарчените от Нийл милиони за нови футболисти си заслужават. Никой от привлечените от него футболисти не успя да покаже необходимото качество, за да повиши класата на клуба.

Тук трябва да се отбележи, че може би селекцията направена от Алекс Нийл в дефанзивен план е факторът, който най-много влияе върху лошото представяне на отбора в играта в защита и съответно отчайващата игра на Норич в гостуванията през този сезон.

Какво предстои?

След слабите резултати на Норич до момента, на Алекс Нийл му предстои да докаже, защо му бе гласувано това огромно доверие от страна на Ръководството. Той все още има шанс и да възвърне малко и позагубения си авторитет и сред привържениците на клуба, като…

Първата крачка е Норич да постигне на победа в дербито срещу Ипсуич. И тя трябва да дойде след като Алекс Нийл селектира правилната титулярна 11-ка за Норич, вземе точните решения за тактиката на отбора, покаже способност да се справи с играчите във важните моменти и накрая неизбежно ще дойде и късметът и втората крачка…